Kristen eller konsument?

Text: Mark. 8:34-38

Läs Matt. 19:16-22. Varför var Jesus så krävande? Kunde han inte varit lite mer försiktig och inte fordrat så mycket? Nu förlorade han ju en intresserad människa med stora resurser?

Kanske tänkte kassören Judas så, men inte Jesus, som satte medmänniskans verkliga behov i centrum. Han mötte en kapitalstark konsument, som invant frågade: Hur mycket kostar det att få evigt liv? En mycket modern människa egentligen, även om det hände för snart 2000 år sedan.

Han hade väl det mesta som gick att köpa för pengar av det han ville ha och det kanske bidrog till att han sökte dyrare vanor. Evigt liv är ju inte småpotatis direkt, och han hade redan varit i olika religiösa butiker och betalat bra för sig, men var inte säker på att han fått den rätta varan. Det kändes tydligen inte så.

Nu kom han till denne märklige Jesus han hört talas om och undrade om Jesus kunde erbjuda evigt liv av bättre och säkrare kvalitet. Först testar Jesus hans religiösa kvalitetsuppfattning genom att säga att han skulle hålla Guds bud. När den unge yuppien kavat och ytligt svarar att han hållit alla buden, får han ett test på det första budet – och misslyckas. Gud själv stod framför honom förklädd – och mannen valde sin ynkliga rikedom och gick ”bedrövad” bort.

Varför var han ”bedrövad”? Jag hoppas att det inte var för att han tyckte att priset för evigt liv var för högt? Jag hoppas att han upptäckt att han själv inte var så duktig som han trott, att han fått bakläxa på det första budet om ”inga andra gudar”. Jag hoppas att han snart kom tillbaka sedan han fattat att evigt inte kan köpas, utan bara ges. En sak är säker: Gud övergav honom inte utan den helige Ande fortsatte säkert att bearbeta hans sökande själ.

Det handlade – och handlar fortfarande inte om att alla kristna ska vara egendomslösa. Varför inte? För det strider mot det huvuduppdrag som Gud gav människan när hon skapades – att förvalta jorden. Nej, det handlar snarare om att vara kristen eller konsument, lärjunge eller leasare, förvaltare eller kompanjon, anställd eller egen företagare. Eller för att sammanfatta: Det Bibeln kallar för överlåtelse.

Jag sade att han var modern. Vår nutidsvärld är fylld av vältränade konsumenter i ett servicesamhälle, där lyckan är att ha resurser till att kunna köpa alla saker, tjänster eller underhållning man får lust till. Dessutom har man hjärntvättats till en s.k. ”självständighet”, där man inte märker hur man fjärrstyrs till att då trösta sin ökade ensamhet med ännu mer mekanisk konsumtion.

Tro inte att du är opåverkad! Jag har märkt hur mycket av andliga konsumenter vi lätt blir: Jag får se om gudstjänsten ger mig något, hellre än vad jag själv kan bidra med. När tron eller religionen eller det andliga bara blir en av många konsumtionsbitar kommer alla ursäkter för att inte vara delaktig. Vad innebär de egentligen?

Oftast är det brott mot första budet, så fort Jesus inte har första plats på prioriteringslistan. Första budet handlar ju om vad som kommer främst i ditt liv. Gud är inte en del av livet utan HAN ÄR LIVET! Att bli kristen innebär en scenförändring, som dirigeras av två ord, de sista som mannen hörde: FÖLJ MIG!

Kristen är du när du följer Jesus, inte när han måste följa dig. Den unge mannen var förföljd av världens envisaste ”stalker”, den helige Ande, och därför märkte han hur tomt hans rikemansliv var. Men när Jesus ville vända det rätt, var han ännu inte villig.

”Följ mig” Vilken inbjudan! Tänk vad han gick miste om! Det som de 12 fick uppleva – och kommer att uppleva (Upp.21:14). Undrar vem som är i stället för Judas? Mattias? Paulus min favorit. Kanske det kunde blivit den här mannen?

Petrus fråga, v. 27. Jesus svar? V.28, 29. Hur gick? V.27 vet inte än, men v. 29? Trossyskon. Dopvattnet ”tjockare än blod” (Apg. 5, 6, pengar att förvalta, tröttnade snart, diakoner) Viktigare? Ordet och bönen=samtal med Jesus. Löfte:Joh. 14:17

Paulus upplevelse: Gal. 2:20. Mest intima gemenskap som går att uppleva.

Bli kristen kan verka kravfullt. Bära korset? Inte min vilja utan din. Jobbigt? Luras tro det, men överlåtelsen en enorm befrielse. Vilken trygghet, meningsfullhet, Aldrig helt ensam. Och evigt liv i universum!

Hur är det med ditt liv? Vem följer vem? Är du mest en andlig konsument, som slinker in i kyrkan då och då för att få ett mellanmål religion, kryddat med lite evighetshopp? Eller har du överlämnat ditt liv till Jesus, blivit befriad av hans kärlek och lever i en intim gemenskap med Segraren Jesus. Ingen chans ensam i den stora striden.

Tro = att lita på? Vem litar du på? Dig själv – eller Jesus?

Gränna Adventkyrka
Brahegatan 46, 563 32 GRÄNNA